Verboden kerncentrales te filmen of te fotograferen!

(28/01/2022) Vanaf vandaag is het in België verboden om kerncentrales te fotograferen of te filmen, of je dit nu doet met je drone of met je smartphone.

(Archief-foto: Wolfgang Stemme)

Deze maatregel is volgens het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) een noodzaak voor de veiligheid van het land. Wie het toch doet, verschijnt voor de rechter en riskeert een boete (200 à 800 euro) of zelfs een celstraf van 8 dagen tot 1 jaar. Alle soorten beeldopnames, ook toeristische foto’s, worden verboden. Over een verschil tussen actieve en inactieve sites wordt niets gerept. Het blijft een raar gegeven dat je dus vanop de weg niet mag fotograferen wat je met je ogen kan zien, maar het is begrijpelijk: daarmee krijgt een kerncentrale dus een soort gelijkschakeling met een militair domein als we dit juist interpreteren.

Wens je hier een uitzondering op, dan kan je dat vragen aan de minister voor Binnenlandse Zaken. (Annelies Verlinden, CD&V).

Of je nu als dronepiloot géén foto’s neemt en niet filmt, vliegen in de buurt van een kerncentrale is trouwens pas mogelijk na specifiek aan te vragen voorafgaande vluchtvergunning, zo meldt Droneguide trouw sinds de intrede van de Europese Wetgeving.

Veilig vliegen!

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden