Dronebeelden maken… zonder drone

Regelmatig valt het voor: je moet ergens mooie dronebeelden gaan maken voor een opdracht in een geozone die plots rood kleurt. Wat dan? Toch is er een oplossing. 

Als creatieveling vragen ze je wel regelmatig “of je niet snel een paar leuke dronebeelden kunt komen maken”. Vaak is het om eens een ander perspectief te krijgen dan het standaard rondgezwaai met smartphones op de grond. Of het nu een trouwpartijtje van vrienden behelst of enkele snelle shots van het kampeeruitstapje, soms is dat nieuwe perspectief verfrissend. Maar wat als je je drone -op die plaats- niet mag gebruiken? Dan worden we creatief!

 

[yop_poll id=”2″]

 

Karen X. Cheng

De heldin in dit alternatief denken is creatieveling Karen X. Cheng. Zij maakte de sport van het ‘anders denken’ om een bepaalde shot te maken populair. Het enige wat je nodig hebt is een action camera of 360°-camera zoals een Gopro, een goedkope budget-versie of bijvoorbeeld de handige Insta360 Go 2. Je zal wel wat geduld en stabilisatie nodig hebben, maar dat lukt allemaal wel in post-productie. We lijsten een aantal shots op en lichten het toe.

 

Buitenhuis

  • Je wil een “dronie” maken, waar de drone langzaam opstijgt terwijl die jou in beeld houdt? Steek gewoon je action cam bovenop een lange paal en laat iemand die voor je houden en langzaam omhoog bewegen terwijl hij achteruitstapt.
  • Je wil een “bird’s eye”-beeld maken van een mooi stukje natuur? Hang gewoon je action cam aan iets wat wél mag vliegen, zoals de papieren vliegers waarmee kindjes op het strand spelen. Kiting to a new level.
  • Je wil een “rocket” shot maken? Ga ergens hoger staan en laat de action cam aan een koord of vislijn bengelen en haal ‘m op.
  • Je wil een snelle “tracking”-vlucht met je drone maken die naar beneden duikt? Scoor wat tand floss, hang er een wc-rolletje rond met een action cam erop geplakt en je hebt een instant ‘death ride’ voor je camera.

Klinkt dit als Chinees voor je? Misschien kan Karen het je beter tonen. Een beeld zegt immers veel meer dan 1000 woorden…

© Alle rechten voorbehouden aan de YouTube-kanaaleigenaar van het getoonde filmpje

 

Binnenshuis

Ook binnen kan je drone-achtste shots maken. Hier mag je misschien wel vliegen, maar is het niet altijd even makkelijk of veilig. Ook hier kunnen we de tips eens oplijsten.

  • Een “spiral”-shot rondom je? Meer dan wat koord en een plafondventilator heb je niet nodig!
  • Een “Yib”-shot? Plak je action camera op een lintmeter of rolmeter en je kan perfect mooie verticale shots maken.

Ook hier kan je de shotsuggesties voor buitenhuis gebruiken. Weliswaar op een kleinere schaal. Karen toont het je wederom in de onderstaande video.

© Alle rechten voorbehouden aan de YouTube-kanaaleigenaar van het getoonde filmpje

Ontdekte je ons FDR1-kanaal al op YouTube?

Op YouTube wemelt het van leuke dronefilmpjes. Een echte bron van inspiratie! Vergeet ook de video niet te liken van de fijne YouTube-creator van het filmpje hierboven. Hij of zij zal het zeker appreciëren!

Ontdek het FDR1.be-kanaal op YouTube