Les 38: Vliegen in de mist met je drone

Lente of herfst staat synoniem met mooie mistgordijnen waardoor de zon haar stralen werpt. Ideaal om met je drone in de lucht beelden te schieten. Maar wat betekent dit voor jou als piloot en je drone?

Mist

Allereerst moet je weten wat mist is: Meng je koude en warme vochtige lucht of koel je zeer vochtige lucht af, dan krijg je mist. Hoeveel mist, hangt af van de omgeving, luchtvervuiling en aanwezigheid van water. Hoe mooi het ook is, je merkt al een toverwoord op: “vocht”. Vocht en elektrische componenten in je drone gaan niet goed samen…

Dronevliegen in de mist

Als je gaat vliegen in de mist, dan is het opletten geblazen. Toch kan je relatief veilig met je drone in de mist vliegen als je wat voorzorgsmaatregelen in acht neemt:

  • Vlieg nooit in te dichte mist. Allereerst moet je wettelijk verplicht VLOS houden en dus constant met het blote oog je drone kunnen blijven zien, maar ook je drone zou een te dichte mist-deken kunnen beschouwen als vaste grond. Op dat moment kan je héél snel je drone kwijt zijn als je boven een mistbank bent of een fly away ervaren. Geen enkele mooie shot is een boete of een verloren drone waard…
  • Batterijen warm en opgeladen: vlieg enkel met volle batterijen, want onvoorziene omstandigheden en het weer kunnen batterijen snel(ler) leegmaken. We hebben het niet alleen over de batterijen van je drone, maar ook die van je controller en randapparatuur zoals lichten. Gebruik ook enkel een batterij die op kamertemperatuur is of die je door lichaamswarmte warm hield.
  • Maak jezelf en je drone zichtbaar: zorg dat je zelf en je drone zichtbaar zijn. Draag opvallende kleding. Je wilt niet omvergereden worden als naar je drone staat te turen, maar maak je drone ook zichtbaar: een “anti-collision strobe light”, zoals die van Ulanzi, doet wonderen én je kan je drone beter zien, dus VLOS wordt net dat ietsje makkelijker.
Ulanzi strobe kopen >>

 

  • Hou je vluchten kort: het is niet te geloven hoe snel er vocht op en in je drone hangt. 5 minuten vliegen en dan direct eens landen en inspecteren, is een must. Je wil geen kapotte drone, want dan wordt die ene foto wel érg duur…
  • Zet je geluid van je smartphone aan en bij voorkeur op ‘luid’: zo hoor je niet alleen inkomende gesprekken, maar vooral hoor je heel duidelijk de feedback van je favoriete drone-vlieg-app. Alles wat je bij deze situatie helpt, waar je minder zicht hebt dan normaal, is mooi meegenomen. Zet dus ook je scherm op de meest heldere stand.

Natte drone

Thuisgekomen moet je ook je drone mooi afdrogen. Weet dat er waterschade zal zijn als je je drone niet verzorgt. Ook hier simpele truukjes om een gezonde drone te blijven hebben:

  • Haal de drone uit zijn case of zak. Vouw hem compleet terug open.
  • Verwijder batterijen en gimbal-protector.
  • Droog waar nodig, je drone nog verder af.
  • Zet je drone rustig bij kamertemperatuur ergens veilig in de kamer. Zet je drone niét boven een warmtebron zoals je radiator: plastic smelt nu eenmaal snel of kan vuur vatten. Zet je drone, bij voorkeur, onder een hoek van 45°. Zo kan water eventueel weglopen.
  • Laat je drone zo 24 uur staan. Draai af en toe eens met de hand aan de motoren en check je drone visueel voor eventuele schade.
  • Droog vanzelfsprekend niet alleen je drone maar ook al je ander materiaal, zeker de controller en batterijen.

Is je drone té nat geworden? Op het internet raadt men aan je drone gedurende een nacht in een gesloten plastic zak te steken (na maximaal al wat drogen) samen met wat zakjes silicagel. Je kent ze, die drooghoudpakketjes die je bij elektrische toestellen vindt als je ze koopt. Als je ongerust bent, misschien dé oplossing bij een te (overnatte) drone… Gebruik echter nooit rijst, dit is een “urban myth” die intern aan de printplaten van je drone meer schade toebrengt dan je lief is.

Silicagel kopen >>

 

Je ideale vlieg-in-de-mist pack

Naast je drone en je gewoonlijke benodigdheden, raden we voor vluchten het volgende aan:

  • Een voldoende zichtbaar oranje lanceerplatform. Je markeert met het felle oranje je plaats in minder zichtbare omstandigheden voor jezelf én mogelijke derde partijen. Je zegt letterlijk: “hier is iemand met iets serieus bezig”, laat me even gerust.
Drone Landing Pad kopen >>

 

Ulanzi strobe kopen >>

 

Ben je van plan om regelmatig in mist, regen of sneeuw te vliegen? Overweeg dan een waterdichte drone te kopen. Deze zijn wel prijzig, maar als dit “jouw ding” is, is dat misschien een goeie investering.

 

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden