Les 47: Veilig LiPo-batterijen opladen en brand vermijden

Als dronepiloot heb je er zeker veel in huis: batterijen. LiPo-batterijen zijn krachtig, maar ook gevaarlijk. Vooral tijdens het opladen kunnen ongelukken gebeuren. Hoe voorkomen dat je huis in vlammen opgaat?

Als je een beetje YouTube afschuimt zie je ze: ongelukken met LiPo-batterijen. Omdat Lithium Polymeer veel energie kan opslaan, kunnen ze ook de oorzaak zijn van krachtige elektrische branden, en die zijn… heftig. Daarom hebben we tips & tricks die je deze ongelukken helpen vermijden, en, als het dan toch gebeurt, die je de brand helpen klein en onder controle houden.

Een opgezwollen LiPo-dronebatterij die als test spontaan ontbrandt. Beeld je in dat dit binnenin je huis was… Het kan heel snel gaan. (Bron: DIY Photography)

9 brand-voorkomende gezond verstandtips

 • DJI Mini 3 batterijPas gevlogen? Geef je batterijen de kans af te koelen. Laad enkel je batterijen op als ze niet warm zijn, dus ook niet in de zon of op een warme plaats je batterijen opladen: zelf produceren ze immers warmte tijdens het opladen, geef ze kans maximaal te koelen.
 • Laad niet altijd je batterijen op: zelf heb ik de stelregel de batterijen pas de dag voor het vliegen op te laden. Zo heb je meestal veilig(ere) batterijen in huis.
 • Sla je LiPo-batterijen nooit volledig opgeladen voor lange tijd op. Dit is een regel voor ‘gewone’ LiPo’s, vooral in de FPV-hobby. De meeste cameradrone-batterijen, bijv. van DJI, hebben ingebouwde ontladingsmechanismes, net om accidentjes (zoveel mogelijk) te vermijden.
 • Sla je batterijen op in je huis, op een droge en koele plaats. Controleer ze minimaal elke paar weken.
 • Lees de handleiding. Volg de instructies van de fabrikant voor het laden.
 • Laad je batterijen nooit ’s nachts op. Blijf altijd in de buurt. Je moet er niet constant bijblijven, maar check regelmatig.
 • Laad niet overal zomaar op. Neem een vaste plaats in je huis en plaats je batterijlader op een aantal keramieken tegels en verwijder omliggende ontvlambare items (inclusief andere batterijen). Gebeurt er dan toch een brand, dan is die al iets meer geïsoleerd.
 • De meeste cameradrones komen met heel wat extra’s. Gebruik daarom zoveel mogelijk de kabels en laders die bij de drone zaten, niet elke extra die je bij kan kopen is even efficiënt… en even veilig…
 • Maak geen eigen modificaties aan batterijen: cameradrone-batterijen hebben controles ingebouwd om mooi de batterij rustig te laden en ontladen. Batterijen voor zelfbouwdrones hebben ook eigen specificaties. Opletten dus.

Techniek die je helpt LiPo-brand voorkomen

 • Anker Power Delivery en Quick Charge Oplader 45W (snellader)Goedkoop is niet altijd “goede koop”. Wit product-elektronica die goed voor de portemonnee zijn, hebben vaak ook verborgen gebreken, zoals bijvoorbeeld ontbrekende overspanningsbeveiligingen. Die besparing van een paar euro weegt niet op tegen veiligheid. Vooral bij stroom wil je op zeker spelen. Kies daarom bij laders/laadblokjes steeds voor het eigen dronemerk of een betrouwbaar A-merk en met de juiste wattage en ampères.
Dé snellader voor je drone

 

 • Optische rookmelderSoms gebeuren nu eenmaal accidentjes, hoe goed je ook voorbereid bent. Ook al laad je correcte je batterijen op, een batterij kan om een onbekende reden falen. Als er dan een brand gebeurt, wil je het snel weten. Kies dus voor de juiste brandmelders, want deze moet ook afgaan als het huis nog niét 100° warm is of vol rook hangt. Optische brandmelders zijn daar ideaal voor. Installeer zeker 1 brandmelder vlak boven de plek waar je meestal je batterijen oplaadt. Safety first.
Optische rookmelder kopen >>

 

Stevig materiaal dat je veiligheid helpt garanderen

 • LiPO safe bag DJI Mavic Mini en Mini 2Bewaar je opgeladen batterijen in een LiPo bag: deze speciale zakken voor je batterijen werken brandvertragend. Letterlijk enkele eurootjes die je duizenden euro schade kunnen helpen besparen. Je kan ze gebruiken voor de opslag van je batterijen thuis, of voor veilig vervoer van je batterijen tijdens je vliegtuigtrip naar je vakantiebestemming.
Alles over LiPo-bags

 

 •  ‘Cameradrone’-batterijen hebben een ontladingsmechanisme, wat al enige veiligheid biedt, gewone LiPo’s hebben dit niet. Bewaar je opgeladen (FPV-)batterijen dus in een munitiekist, batterijsafe of andere veilige metalen koffer. Let wel: zorg ervoor dat je container niét luchtdicht is: je wil immers dat bij schade aan een batterij de druk in de doos niét kan opbouwen wat tot een ontploffing zou leiden. (Gebruik je een muntiekist of metalen doos, verwijder zeker afdichtende rubberen ringen e.d.)

 

 • Hang een zogenaamde ‘Lithium brandblusser’ in je huis die elektrische branden van accu’s aankan. Vaak is een gewone brandblusser ontoereikend. Je wil immers -zeker in de buurt van je drones en opladende batterijen- snel en efficiënt kunnen blussen, want better safe than sorry.
Brandblusser voor batterijen kopen >>

 

Opgezwollen batterij? Naar het containerpark!

Blijf zeker beseffen dat je batterijen één van de gevaarlijkste onderdelen van je drone zijn. Als je dus iets raars ziet aan je batterij, beschadiging of opzwelling, is het tijd om die batterij zo snel mogelijk naar het containerpark te brengen en te vervangen door een nieuw exemplaar, ook al ‘lijkt ze nog te werken’.

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden