Les 53: Drone mapping – breng een terrein in kaart met je drone

Net een stuk grond gekocht en je wil dit ruwweg opmeten of een detailkaart krijgen om te kijken wat je ermee gaat doen? Of 3D-meting van een terrein? Maak kennis met drone mapping als deel van de fotogrammetrie. 

 

Drone mapping

We hadden het in een eerder les al over fotogrammetrie, maar toen spitsten we toe op het opmeten van een object. (Zie Les 51: Maak (gratis!) een 3D-object met je drone) Ook landschappen opmeten is er een (ander) deel van. je kan dit zelfs met een kleine drone zoals de DJI Mini 2.

Dit opmeten voor allerlei doeleinden heet dan “drone mapping”. Vaak doet men bij nieuwe terreinen, opgestelde zonnepanelen of industriële dakeninspectie.

Ga je hiermee een super nauwkeurige kaart krijgen? Met onze eenvoudige setup: neen. Immers, de GPS van je (kleine) drone is niet nauwkeurig genoeg.

 

Het mappingproces even uitgelegd

Gratis drone mapping software

De software dienst die we gaan gebruiken om kennis te maken met dit domein heet “Maps Made Easy” en steunt op een app genaamd “Map Pilot Pro“.

Je merkt het al: een andere stuur-app dan je vertrouwde DJI Fly. Op dat moment weet je dat DJI de SDK heeft moeten vrijgeven om met jouw drone dit te kunnen doen, en dat is nooit het geval bij de recentere drones van minder dan een jaar oud. Zo zal de software op DJI vlak bijvoorbeeld perfect de Mini 2, Air 2 en Air 2S ondersteunen evenals de Mavic 2 en Mavic Pro, maar (nog) niet alle grote en alle mini-modellen met een “3” in hun naam (op dit moment).


Met (de gratis versie van) deze vliegsoftware ga je

  • het gebied afbakenen
  • de drone zijn vliegpad (automatisch) uitstippelen
  • ontdekken waar je batterijen moet wisselen

Eigenlijke mapping-vlucht: alles gaat vanzelf

Autel EVO Nano+Je drone gaat volautomatisch een pad vliegen en foto’s nemen. Letterlijk een hele plattegrond maken met kleine foto’s dus. Je hoeft hier weinig te doen, buiten VLOS te houden met je drone tijdens de drone mapping en kijken dat er geen rare dingen zijn zoals bomen enz. die “plots” in de weg staan… De software houdt je mooi met allerlei data op de hoogte wat er allemaal afgevlogen werd.

Processing van de mapping data

De softwarematige nabewerking gebeurt met de “Maps Made Easy”-software. (Je zal dus een gratis account moeten aanmaken op hun website) Daarin laad je alle foto’s op die je drone als bestanden opsloeg. Eigenlijk gaat deze (server-gebaseerde) software de foto’s mooi aan elkaar plakken met behoud van de GPS-data.

 

Het proces in beeld

Goed voorbereid met alles wat je hierboven las? Apps geïnstalleerd en klaar voor eens een uitstapje te gaan maken met je drone? Dan ben je nu klaar voor de echte actie! Dit filmpje legt alles stap voor stap...

Verder lezen?

Je ziet dit bericht omdat het vervolg van dit artikel is voorbehouden voor onze leden (en je niet ingelogd bent).

Tip: Klik onderaan deze pagina op "inloggen" & lees rustig verder.  

Nog geen lid? Geen probleem! Je kan gratis lid worden van FDR1 en toegang krijgen tot alle extra informatie zoals deze.