Let op: vandaag zonnig weer en toch slechte omstandigheden voor dronevliegen!

(11/05/2024) Dit weekend, ondanks het mooie weer, vlieg je best niét met je drone als je die niet wil kwijtraken door een fly-away of communicatiestoring. Een hoge KP-index zorgt immers voor GPS-storingen, internetstoringen en elektrische storingen allerhande.

De uitleg waarom: een zonnestorm

Drone voor de zonDe aarde wordt dit weekend geraakt door een zeer sterke zonnestorm. Er worden heel veel geladen deeltjes door de zon uitgestoten. Er zijn verschillende zonnestormen onderweg naar de aarde die volgens verwachting zullen samensmelten tot 1 zware geomagnetische storm type ‘G4’. Dat is de op een na krachtigste soort geomagnetische stormen, die ook problemen  veroorzaken voor het elektriciteitsnet, navigatie- en communicatiesystemen. Het is van 2005 geleden dat er nog eens zo’n krachtige storm werd voorspeld.

Een verstoorde GPS-ontvangst kan ertoe leiden dat je drone zijn oriëntatie kwijtraakt. Daardoor wordt de positiebepaling onnauwkeuriger, en in het ergste geval weet de drone helemaal niet meer waar deze zich bevindt. Aangezien je drone dus letterlijk het noorden kwijt is en ook de communicatie tussen je (GPS-gebruikende) drone en RC verstoord wordt, kan dat resulteren in een fly-away, mogelijk met hoogstwaarschijnlijk een crash tot gevolg. Duur foutje dus.

Deze zonnestorm wordt veroorzaakt door een uitzonderlijk grote zonnevlek op het oppervlak van de zon. Zulke plekken zijn door grote veranderingen in het magnetische veld van de zon koeler dan andere en worden op ruimtefilmpjes zichtbaar als donkere vlekken op de zon. De zonnevlek waar we nu mee te maken hebben is maar liefst zestien keer zo breed als de aarde.”

KP-Index: wadisda?

UAV Forecast logoDe KP-Index is een verhoudingscijfer voor verstoringen in het geomagnetisch veld en de magnetosfeer van de aarde op een schaal van 1 tot 9. Feitelijk is het een gewogen gemiddelde van actuele metingen door magnetometerstations op uiteenlopende locaties. Vanaf een Kp-waarde van 5 is er officieel sprake van een geomagnetische storm met alle gevolgen vandien.

je kan de KP-Index checken met o.a. gratis drone apps zoals UAV Forecast.

Meer weten over UAV Forecast

 

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden