Home › Forums › Varia – Wetgeving › Europese Wetgeving
- Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 8 maanden, 4 weken geleden door Kristiaan De Schepper.
-
AuteurBerichten
-
-
10/01/2024 om 14:07 #11953Kristiaan De SchepperBijdrager
1 januari is nu gepaseerd en we wisten dat dit van uit de Europese regelgeving, binnen de drone wereld, een grote verandering zou brengen.
Maar!
3 weken geleden mocht ik met mijn DJI mini3Pro nog vliegen binnen VLL-1 en 2
Nu niet meer volgens Skeyes zonder Remote-ID
Het valt mij op hoe weinig mensen er zijn die zich zorgen maken over deze Identificatie. Vanaf nu kan iedereen die dat wil uw gegevens uitlezen, waar je je bevindt en wanneer. En met iedereen bedoel ik de gewone medeburger die via een app drone scanner jou kan opsporen. Op zich geen probleem hoor ik dikwijls zeggen. Oke maar wat met degene die het recht op dat moment in eigen hand nemen. Het is nu al moeilijk om mensen uit te leggen dat je in opdracht vliegt en waar je mee bezig bent. Ik vraag mij af of dit allemaal kan en conform is volgens de Privacy regelgeving.
Een bezorgd drone vlieger die veel in stedelijke omgevingen vliegt -
10/01/2024 om 17:10 #11954StevenSleutelbeheerder
Hoi Kristiaan,
Geen paniek. Eventjes alles duiden.
Het klopt, in 2023 mocht je in vele ACTIEVE(!) en NA AANVRAAG(!) VLL2’s enz. nog vliegen zonder remote ID met je DJI Mini 3 Pro. Dit is door de “toegangsvoorwaarden” vaak nu niét meer waar. Vaak moet je wachten tot die zone niét meer actief is.
Dit is ‘voorlopig zo’ tot België terug een gedoogbeleid zou activeren. Echter, langzamerhand gaan we naar een meer en meer gereguleerd luchtruim wegens U-Space.
Meer achtergrond in Les 26 en dit nieuwsartikelVerder moet je je geen zorgen maken over de waakzame burger-met-de-app die niet al je gegevens kan uitlezen, maar enkel je remote ID. Die mensen die dit op een app volgen, zijn ook dezelfde mensen die, zodra ze een drone horen, bij je van hun tak komen maken. Dat blijft hetzelfde. Het voordeel echter is dat jij nu MEER in orde bent, met de EU-droneregelgeving én de Privacywetgeving, en ze er dan gerust een politieagent mogen bijhalen. Tips over hoe omgaan met hen, vind je in les 46.
Wie echter je komt bedreigen met een schop of je drone uit uit de lucht schiet, maakt een zware inbreuk en zal mogen betalen, met geld… en gevangenisstraffen in sommige gevallen.
Geen paniek dus, de situatie is niét veranderd ten slechte omdat jij nu een digitaal nummerbord hebt.
Fijn vliegen!
-
11/01/2024 om 12:58 #11965Kristiaan De SchepperBijdrager
Bedankt voor de reactie,
Maar ik maak me juist wel zorgen hierom en het verbaast me dat weinig andere dat doen.
Mijn hoofdvraag blijft nog steeds mag iemand anders buiten de reguliere instanties gegevens van mij bijhouden en moet die daar ook niet zorgvuldig mee omspringen. Net als ik. En gaat het gebruik hiervan eigenlijk niet in tegen de Privacy wetgeving. Mogen burgers mij controleren en gegevens van mij opslaan???Het is net naar aanleiding van les 26 dat ik dit artikel geschreven heb. Hoe meer dat men wil reguleren hoe minder interessant het wordt voor bepaalde doelgroepen.
Ikzelf gebruik mijn drone als tool voor mijn werk en meer bepaald als toegevoegde waarde bovenop mijn
reguliere werk. Ik ben namelijk architectuur fotograaf. Mijn objecten staan spijtig genoeg in 75% van de gevallen in GEO zones waar je een aanvraag moet indienen tot 8 dagen op voorhand. Er zijn zelfs zones bij waar ik 2 verschillende instanties moet inlichten. Mijn opnames zijn ook heel weersafhankelijk dus je kan je voorstellen dat veel van die aanvragen niet kunnen doorgaan.Heel die administratie maakt het steeds minder interessant om mijn drone te gebruiken laat staan de tijd die je er in steekt als ondernemer. Daar komt nog eens bij dat heel die Europese regelgeving geen stabiele basis geeft om op verder te bouwen. Ze wordt ofwel uitgesteld of maakt je drone plots onbruikbaar. Weg investering. En dan nog maar te zwijgen over de nationale regelgeving, voor je het weet ben je als fotograaf/ondernemer een groot deel van je tijd bezig met regelgeving te ontcijferen.
Je voelt mijn frustratie. De regelgeving is hier geen hulpmiddel meer, maar ballast.
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.