Les 46: Ga om met droneconfrontaties like a Boss!

Je bent rustig aan het vliegen op jouw favoriete dronestek, komt er een betweter uit het struikgewas die denkt dat je hier niet met je drone mag vliegen. Hoe ga je best om met deze situatie like a Boss

‘Droneconfrontaties’ zijn nooit leuk. Je probeert immers maximaal de dronehobby te beoefenen zoals het moet, maar heel soms komen bewust betweterige mensen of toevallige onwetende passanten je favoriete dronevlucht verstoren. En nee: met “betweter” bedoelen we zeker niét een politieagent in functie, maar de irritante medeburger die “denkt” te weten hoe “alles” moet in de wereld. Toch is het vaak niet zo erg als je wel denkt. Hier geven we je wat tips hoe best met deze ‘extra interesse’ van het grote publiek om te gaan, waar zelfs op het einde de politie je vriend blijkt te zijn…

 

Bereid je voor (!)

DronebewijsVoorbereiding is alles. Immers, als je in je recht bent, kan je makkelijk escalaties vermijden.

  • Zorg dat je geregistreerd bent als piloot. Neem dat bewijs ook afgedrukt mee. Dit kan op papier, of zelfs op credit card formaat. Druk het af in kleur, eventueel gelamineerd. Hoe officiëler dit eruitziet hoe beter.
  • Heb je nood aan extra examencertificaten, of heb je ze gewoon toevallig behaald, neem ze ook mee. Dit kan op eenzelfde wijze.
  • Heb je een visitekaartje? Neem dat ook mee. Kan altijd helpen in het gesprek.
  • Neem een afgedrukte versie van de wetgeving mee. Onze wetgevingspagina kan helpen, evenals de specifieke pagina voor je uit onze Wetgevingswizard.
  • Indien je in een NFZ gaat vliegen, vraag je vlucht mooi aan. Ons startportaal helpt je daarbij.
  • Op de locatie: verstop je niet. Dit wekt argwaan. Doe jouw ding open en bloot. Markeer eventueel je terrein door een landing pad te plaatsen. Dit geeft je een thuisbasis én ook enige vorm van ‘officialiteit’ aan je activiteiten.  (=”die persoon is voorbereid, dat zal wel correct zijn”)

 

De droneconfrontatie zelf

DiestDit kan makkelijk op papier of scherm lijken, maar als je er staat is het een ander paar mouwen. Daarom deze tips.

Het begin

  • Eerst en vooral:
    • Blijf kalm.
    • Blijf vriendelijk.
    • Word niet vijandig. De meeste droneconfrontaties zijn immers niet aanvallend bedoeld, maar puur uit interesse. Een drone is immers voor ons normaal, maar de meeste mensen zien die vaak voor de 1e keer dichtbij.
  • Stel jezelf voor. “Hoi, ik ben <naam> en ben een gecertificeerd dronepiloot. Ik ga even eerst mijn drone landen voor alle veiligheid, en dan ben ik zo bij je.” – Door rustig je drone te landen, geef je jezelf wat tijd om na te denken. Zo ziet de toeschouwer wat je allemaal doet.
  • Begin het gesprek luchtig. “Fijn dat je interesse hebt in dronevliegen. Wil je eens zien wat ik hier allemaal doe? Of had je vragen?”Laat de toeschouwer uitpraten, onderbreek niet. Geef waar nodig interessante info mee, niet te technisch. Vaak willen ze ook eens “op je schermpje meekijken wat je allemaal ziet” en blijft het daarbij.

Escalatie?

  • Drones niet toegelatenWord de toon vijandiger (“Je mag hier helemaal niet vliegen!!!”) of is het iemand die ambtshalve je mag controleren, werk gerust rustig mee.
    • Toon je dronepiloot-registratie. Geef er wat uitleg bij. Ook voor sommige agenten is dit nog nieuw.
    • Geef het papier met de wetgeving. Vermeld dat je je hier verplicht elke keer opnieuw moet aan houden. Geef mensen de kans het afgedrukte document rustig door te lezen. Benoem het ook: “Leest u dat maar rustig even door, ik wacht wel.” Jij kent het, zij daarom nog niet. Vaak denken ze nog aan wetgevingsflarden van voor 2020.
    • Laat eventueel je aanvraag zien bij de officiële instanties op je telefoon. Tip: geef niéts uit handen. Geef aan dat zij eigenlijk al technisch een fout maakten door je drone-operatie te onderbreken, maar dat we dit even gaan parkeren.
    • Zeg dat je rekening moet houden met de wetgeving op de privacy, de decreten in natuurgebieden (Natura2000). De resp. lessen uit onze Drone School kunnen je daarbij helpen.
  • Vaak kan je de persoon in kwestie in 1 van deze groepen onderbrengen:
    • een toevallige passant met interesse: beantwoord de interesses, vaak positief gesprek met iemand die zelf ook ooit een Drone wil.
    • De natuurliefhebber: Geef aan waarom je hier wel mag vliegen en dat je rekening houdt met de natuur rondom je. Vergelijk even met brommers en kettingzagen hoe stil je drone wel is (=”een paar bijen die zoemen”) Geef ook aan dat je weet waar en wanneer je niét mag vliegen, bijv. tijdens het broedseizoen. Blijf bij feiten. Ga niet in op “ik vind dat…”
    • een privacy-bezorgde persoon: Geef mee dat je de privacywetgeving moet volgen en hoe je ook niet alles zomaar mag overvliegen of gaan bespioneren. “We hangen nu eenmaal niét in iemands achtertuin en we nemen niet zomaar alles op en zwieren het op internet. Wat ik zie met mijn drone, ziet elke persoon met zijn of haar ogen. Mensen met smartphones kunnen zelfs meer zien en inzoomen dan deze drone.”
    • Dé “zelfuitgeroepen betweter van de wet”: die privépersoon is géén Politie, maar denkt het wel te zijn. De beste stuurlui staan nu eenmaal aan wal. Verwijs naar de getoonde documenten en je certificaten. Je bent volledig in je recht. Blijf wederom enkel bij de feiten. Licht even vriendelijk toe. Faalt dit toch, dan hebben we ook daar een antwoord op.

 

Wat als alles faalt?

Vaak is dit...

Verder lezen?

Je ziet dit bericht omdat het vervolg van dit artikel is voorbehouden voor onze leden (en je niet ingelogd bent).

Tip: Klik onderaan deze pagina op "inloggen" & lees rustig verder.  

Nog geen lid? Geen probleem! Je kan gratis lid worden van FDR1 en toegang krijgen tot alle extra informatie zoals deze.