Strobelicht op je Drone – Toch enkel vliegen in A3 voor mini-serie??

Home Forums Varia – Wetgeving Strobelicht op je Drone – Toch enkel vliegen in A3 voor mini-serie??

Weergave van 2 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #12032

   Belangrijke vraag over nachtvluchten of zelfs wie graag extra verlichting gebruikt overdag om je drone beter te spotten. Het strobe-licht zorgt ervoor dat mijn drone net iets zwaarder weegt dan 249. In Les 32 vind ik het volgende. https://www.fdr1.be/les-32-nachtvluchten/

   “Zo kan je drone mogelijk zwaarder wegen dan gewenst. Volgens de “geest van de Wet” is dit dus okee, zoals elke politieagent wel zal beamen, maar om alle discussie uit te sluiten raden we je aan om je A1/A3-certificering te behalen. (Of ‘een brevetje hoger dan nodig’ voor je drone waar van toepassing)”

   Ik lees: het is ok dat je drone iets zwaarder is zolang je maar een brevet hoger hebt.( Ik heb een A1-A3 en A2, “lui” gehaald in Nederland haha šŸ™‚ ) Ook in bebouwd gebied dan?

   Omdat onze geliefde Deense you-tuber onlangs dit filmpje poste. https://youtu.be/g_85rwI4-Sg?feature=shared waarin hij beweerd dat je sowieso in A3 terechtkomt voor je vluchten als je je drone met strobe-licht verzwaard.

   Benieuwd naar de reactie?

   Ik heb in de droneschool op deze website al veel geleerd trouwens, mijn oprechte dank voor de inspanningen die worden gedaan om het helder maar informatief te brengen.

  • #12033
   Steven
   Sleutelbeheerder

   Hoi Christophe,

   Les 32 is inderdaad geschreven in de context tot 2024. Of men nu strikter gaat worden rond de gewichten, valt nog af te wachten (in die bewuste omstandigheid)

   Maak je echter niet gerust over Deense YouTubers: dat is niet de Belgische manier. Trouwens, gezond verstand: bij NACHTVLUCHTEN ga je vanzelf in A3 vliegen: immers, ik zou niet graag mijn drone ergens tegen zien knallen, en dan hou ik met héél veel plezier afstand van alles en iedereen. Dat levert ook de mooiste beelden op.

  • #12087
   Danny Verslype
   Bijdrager

   Dag Christophe,

   Als je drone dan uiteindelijk 255gr weegt dan is de A1/A3 inderdaad nodig maar moet je dan ook niet een remote ID uitzenden ?

   • #12088
    Steven
    Sleutelbeheerder

    net om die reden raden wij bewust een “lichtgewicht” stroboscopisch lampje aan. Zelfs mét het lampje erop blijven heel wat van de mini’s ONDER de 250 gram. (Voor de zekerheid: leg jouw type mini eens op de weegschaal, het varieert van 238 gram tot 242 gram)
    Link: hier kan je meer vinden

    En ja, best een A1/A3 behalen, dat raden we iedereen aan (ook al heb je het niet nodig)
    En ja, bij nachtvluchten best zo maximaal mogelijk afstand houden van alles en iedereen (je wil niemand of niets schade toe brengen, maar ook jouw drone niet)

    Fly safe!

Weergave van 2 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.