Dankzij onze favoriete budgetdrone DJI Tello snak je snel naar meer. Een tweede drone aanschaffen is vaak dan de logische volgende stap in je drone life. Zo komt snel een knappe, kleine krachtpatser om de hoek kijken: de DJI Mavic Mini.
Let op
Sinds het schrijven van dit artikel zoveel jaar geleden, kreeg de DJI Mavic Mini heel wat opvolgers: de logische opvolger, de DJI Mini 4K: de DJI Mini 2 SE upgrade
Toch op zoek naar een o zo betrouwbare DJI Mavic Mini of accessoires?
Vind DJI Mavic Mini op eBay >>
DJI
DJI als dronebedrijf levert voor de drone-amateur, zoals wij, mooie gebruiksvriendelijke drones af. Ze domineren dan ook bijna de markt, met in deze reeks toegankelijke drones als enige concurrent Parrot (zoals o.a. de Parrot Bebop of Anafi). Eind 2019 kwamen ze met de DJI Mavic Mini als krachtige kleine drone (prijskaartje rond de 400 euro) en begin 2020 met zijn grote broertje de DJI Mavic Air 2 (prijskaartje rond de 1000 euro). Samen met de DJI Tello (prijskaartje onder de 100 euro) vormen ze een knappe familie waar de hobby-drone-fan perfect mee uitgerust is, waar je bij concurrent Parrot vaak meer moet neertellen voor minder.
De troeven van de DJI Mavic Mini
DJI pakte bij lancering van de Mini uit met de slogan “The Everyday Flycam” en die slogan vat alles goed samen zonder in technische detaillering te vervallen. Filmpjes maken met je drone is echt zijn sterke kant. Het is letterlijk een héle compacte drone, handig opvouwbaar en past in je jaszak (maar dat raden we o.w.v. de props niet aan), weegt maar 249 gram (met een voordeel in de dronewetgeving) en heeft een superstabiel HD-beeld dankzij een knappe camera die 12MP foto’s en 2.7K video aankan terwijl die op een drie-assige gimbal staat. Tel daarbij dat die per batterij makkelijk 30 minuten in de lucht kan blijven, en zelfs vrij stabiel, en je snapt z’n succes.
Opvallende verschillen
Om de DJI Mavic Mini te kaderen, gaan we hem even vergelijken (naar beneden) met de Tello en (naar boven) met de Mavic Air 2. Zo zal je ontdekken wat zijn troeven zijn.
DJI Tello vs. DJI Mavic Mini
Wie de DJI Tello gewoon is, zal bij de DJI Mavic Mini een aantal opvallende extra’s ontdekken. Dat mag wel voor 4 keer de prijs van de Tello:
- Camera:
- 12MP foto / 2.7K/30fps videocamera (hoewel de 1080p/60fps-instelling zoveel leuker is)
- Camera staat op een 3-assige gimbal, wat resulteert in perfect horizontaal en stabiel beeld
- SD-kaart aan boord, dus frameskipping door doorsturen in beelden die je gebruikt om achteraf video’s mee te knutselen, is verleden tijd.
- Ook de doorgestuurde beelden zijn vlotter en met minder vertraging.
- Vliegen:
- GPS-ondersteuning, dus je drone weet waar hij is, handig voor no-fly zones en “return to home”
- 30 minuten vliegen per batterij, in plaats van 13 minuten
- Minder last van windgevoeligheid als drone
- 2 km (!) bereik en (bij de Europese versie) tot 500m hoogte (maar dan ben je ‘m vaak kwijt), maar toch moet je VLOS blijven volgens de wet, dus leuk in theorie…
- Handige standaard meegeleverde controller voor besturing (die noodzakelijk is om te vliegen, puur smartphone gaat niet).
249 gram en de wetgeving
Bij het maken van de Mavic Mini is DJI bewust omgesprongen met wetgevingen. Zo is zijn gerapporteerde Take-Off Weight (men zegt nergens MTOW) 249 gram. Dit is echter “naakt”: je drone, een batterij erin, geen propeller bescherming en vliegen maar. Zo blijf je mooi onder de registratienorm in de verenigde staten en ook binnen de (legacy) norm van de dronewetgeving.
Onze conclusie
De DJI Mavic Mini is wél degelijk de “everyday flycam” en munt uit in het vlot schieten van beeldjes in het luchtruim voor huis-, tuin- en keukengebruik. Betaalbaar en kwaliteit, ook al moet je inleveren op features zoals “follow me” en obstakelvermijding. Iets veiliger vliegen dus dan met zijn grote broer om geen accidenten te hebben, maar je kan er dan ook al 2,5 crashen voor hetzelfde budget. Met de verplichte controller en het uitvouwen ben je wel minder snel in de lucht dan zijn kleine broer, de DJI Tello, maar je kan er dan wel dubbel zo lang per batterij mee blijven vliegen.
Kopen?
Als je een toestel koopt raden we de 100 euro duurdere “Fly More combo” aan: hier krijg je echt waar voor je geld: je krijgt immers naast het gewone pakket tal van extra’s.
Basispakket:
(Update) Let op: ondertussen is de “oude” Mini niet meer verkrijgbaar, maar DJI vond er iets op en maakt ‘m sterker en meer bestand tegen de wind, met zelfs sommige truukjes overgeërfd van z’n groter broertje, de Mini 2. De DJI Mavic Mini heet dus tegenwoordig DJI Mini 4K, wat staat voor zelfde maar beter voor een vergelijkbare prijs.
Vind DJI Mavic Mini op eBay >>
Fly More Combo extra’s:
-
- een propeller guard (kooi): handig voor de eerste vluchten of de vluchten ergens overdekt waar geen GPS te bespeuren valt; (waarde: 19,-)
- 2 extra reservebatterijen: echt geen luxe, zo kan je in een laadbeurt plots 1,5 uur vliegen met de 3 batterijen in totaal. (waarde: 2 x 45,-)
- Een oplaadhub (met bijbehorende kabeltjes en laadstekker): krijg mooi de lading van elke batterij te zien, laad je je batterijen handiger op en kan nog dienen als handige powerbank voor je smartphone of andere toestellen. (waarde: 39,-)
- Een beschermcase/draagkoffertje voor alles in op te bergen, met mooi voorgevormde vakjes erin. Stevig, hard, en het zachtgrijs is een mooie uitvoering. (waarde 27,-)
(Update) Let op: ondertussen is de “oude” Mini niet meer verkrijgbaar, maar DJI vond er iets op en maakt ‘m sterker en meer bestand tegen de wind, met zelfs sommige truukjes overgeërfd van z’n groter broertje, de Mini 2. De DJI Mavic Mini heet dus tegenwoordig DJI Mini 2 SE, wat staat voor zelfde maar beter voor een vergelijkbare prijs.
DJI Mini 4K kopen >>
Tevreden met de info op deze site?
Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?
Kom bij de leukste drone-familie van België!