DJI past de kaarten aan in DJI Fly

(08/01/2024) Voor wie het nog niet gemerkt moest hebben: sinds 1 januari zien de kaarten in DJI Fly er ietsje anders uit. Benieuwd naar het verschil en waarom?

 

Weg kaarten, weg is weg…

Je had het misschien al gemerkt: plots staan er héél wat minder restricterende geozones op de kaart in DJI Fly. Kijk maar eens naar de screenshot hierboven. Je zal dus ook véél minder toestemming moeten vragen aan DJI om in een bepaalde zone te vliegen. DJI beperkt zich tot de luchthavens, al de andere rest werd verwijderd. Mag je dan plots overal vliegen? Neen. Immers, de opvolging in de EU zal ‘actiever’ gebeuren dan in de overgangsjaren tot 2024.

 

Welkom in 2024

DJI moest als fabrikant enkele dingen doorvoeren om consistent te zijn met de EU 2019/947-droneregelgeving. Zo kunnen we nu ‘manueel’ in DJI Fly een scala aan veiligheidskaarten importeren, hoewel hier nog geen praktische kant aan is. Ook is alles Remote ID-ready en Cx-gelabeld, maar dat is een ander verhaal. Het zal nog even wachten worden hoe dit alles uitdraait in België en Nederland.

EASA logoDaarnaast ligt de verantwoordelijkheid voor veilig vliegen vanaf 2024 bij de EU-/lokale instanties, zoals EASA en het DGLV/Skeyes namens onze overheid. DJI in het verre China gaat zich immers niet bezighouden met elke lokale kaart en wereldpolitie te spelen wie mag opstijgen/vliegen, dat moeten wij regelen.

Voor wie het nog niet duidelijk was: vanaf nu is er één referentiekaart per land waar je moet op terugvallen om te kijken waar je wel en niet mag vliegen. De interne kaart in DJI is er standaard niet meer bij.

Elke piloot moet zich zo immers in België aan Droneguide houden en aan de Europese droneregelgeving.

 

Hulp nodig hoe correct vliegen? Gebruik bij elke vlucht ons handig startportaal.

Fly safe.

 

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden