Je hebt genoeg van het vliegen met cameradrones en wenst in de FPV-hobby te stappen. Ook daar heeft DJI nu mooie drones voor: de DJI FPV en DJI Avata. Maar voor welke drone kies je nu best?
Met de recentere DJI Avata bij in het rijtje maakt ook DJI zijn FPV-dronesaanbod groter. We overlopen even samen de gelijkenissen, de verschillen en vooral wanneer waarvoor kiezen. Want, naargelang wàt jij ermee wil doen en wat je als resultaat wenst, is de aankoop vaak best moeilijk.
2 DJI-drones met veel gelijkenissen
Je merkt dat deze 2 drones uit dezelfde stal komen. Zo heb je veel overeenkomsten. Nogal wiedes, DJI hergebruikte alle goeie dingen die ze ooit leerden met de DJI FPV bij de Avata:
- Dezelfde modi: Normaal (zoals een camera-drone, full GPS), Sportmodus (met wat meer snelheid maar nog steeds met GPS-ondersteuning) en Manual mode, de échte FPV-acromodus waar je alles in handen hebt.
- Beide drones kunnen met de motion controller (de “stick”) gevlogen worden, of met de FPV Controller 2
- Beide drones hebben dezelfde connectiemodus (O3) en dus dezelfde afstanden (ong.) en dezelfde Mhz-banden en bitrates
- Beide drones zijn gericht naar zowel beginners als gevorderde FPV-piloten, hoewel DJI écht wel startende FPV-piloten het makkelijk maakt.
- Beide drones gebruiken DJI-specifieke onderdelen, i.t.t. de “echte zelfbouw FPV-dronehobby” waar je uitwisselbare universele onderdelen gebruikt.
De grote verschillen tussen DJI Avata en DJI FPV
Toch heeft de de DJI Avata enkele (grote en bewuste) verschillen met de DJI FPV. Is dit omdat deze drone een “verbeterde DJI FPV” is? Neen. DJI Avata heeft zijn eigen doel in ’t leven, maar dat leggen we dadelijk uit.
De belangrijkste verschillen zijn deze:
- Standaard komt de DJI Avata met de Motion Controller geleverd, terwijl zijn grote broer de DJI FPV Controller 2 als standaard heeft.
- (tot nu toe) kan enkel de DJI Avata om met de smallere DJI Goggles 2, maar kan die wel ook de oudere DJI FPV Goggles 2 (van de DJI FPV) gebruiken.
- De DJI Avata heeft maar 2 antennes, wat ietsje de behaalde afstand impacteert.
- De DJI Avata weegt 405 gram, de DJI FPV is 795 gram
- De DJI FPV is sneller dan de Avata (horizontale snelheid): 140 vs. 100 km/u maximaal.
- De DJI Avata is beperkt in verticale snelheid tot 6m/s, zijn grote broer in theorie ‘onbeperkt’.
- De DJI Avata valt heel handig nog net in de “lichtere” <500 gram-legacy-drone categorie qua wetgeving, terwijl de DJI FPV 1 trapje hoger in de 500 gram tot 2kg-legacy-drone categorie terechtkomt.
Deze verschillen zijn heel makkelijk te verklaren. Elke drone heeft immers een aangepaste bouw voor een bewust gekozen doel.
Ook moeten we even focussen op de bril: immers, de 2 brillen, met gelijkaardige namen, hebben toch enkele belangrijke verschillen:
- De DJI FPV Goggles 2, de bredere bril origineel bij de DJI FPV, heeft een aangename pasvorm en volgens de experten een meer ‘immersieve’ ervaring, want het beeld is ook iets groter. Verder heeft die 4 antennes, wat enkel maar de stabiliteit van de verbinding ten goede komt. Deze bril werkt voor zowel DJI Avata als DJI FPV en heeft handige knoppen en aanpasbare lenzen. De schermpjes hebben een helderheid van 360 nit, FOV 56°.
- De DJI Goggles 2 is veel minder zwaar, enorm leuk dus bij langer gebruik, maar een minder groot beeld (in de bril) maar véél scherper zegt iedereen ons. Voor sommige gezichtsvormen past de bril onder aan de neus nog niet helemaal, maar dit is in FPV-middens snel op te lossen met wat rubberen hulpstukken die zeker nog uitkomen. Deze bril is (voorlopig) enkel te gebruiken met de DJI Avata. Ook bij deze bril zijn de lenzen aanpasbaar, maar heb je een touch-interface in plaats van knoppen. De OLED-schermpjes hebben een helderheid van 700 nits, maar ‘maar’ een 51° FOV.
Conclusie en advies
DJI FPV als luchtacrobaat
De DJI FPV is een “echte, zware” FPV-drone, geschikt voor wie start met de FPV-hobby buiten, of de geavanceerde FPV-piloot die niet zelf wil bouwen én een drone wenst die tegen een stootje kan.
Je gaat letterlijke capriolen uithalen tot 140km/u in open lucht, tot zelfs loopings toe, maar kan evengoed eventjes “camera drone” spelen door van modus te wisselen. Het field of view van de meegeleverde DJI FPV Goggles 2 is dan ook iets breder en more immersive.
Wens jij buiten te vliegen, en in First Person View snelheid te beleven terwijl je tegen 140 km/u door de lucht klieft? Dan is de DJI FPV écht jouw ding.
DJI FPV kopen >>
DJI Avata als CineWhoop Urbex explorer
De DJI Avata “kan” ook buiten FPV-drone spelen, maar is stevig gebouwd, met propellorbeschermers errond omdat de Avata eigenlijk een “CineWhoop” is, een FPV-drone geschikt voor vooral binnenin gebouwen en doorheen smalle openingen te vliegen.
In die Urbex-omgevingen komt de DJI Avata volledig tot zijn recht. De meegeleverde slanke DJI Goggles 2 zijn dan ook iets kleiner maar schérper van beeld, omdat detail van levensbelang is in krappe omstandigheden. Enkel zo schiet je knappe first-person beelden van Oehhh! & Ahhhh!-oproepende situaties…
Wens jij doorheen gebouwen en smalle openingen te zoeven? Dan is de Avata op je lijf geschreven!
DJI Avata kopen >>DJI Avata Pro View Combo kopen >>
Tevreden met de info op deze site?
Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?
Kom bij de leukste drone-familie van België!