Les 15: 12 tips van professionelen voor vliegen met je drone

Starten vliegen met een drone is als beginner niet zonder problemen. Daarom vroegen we 12 professionele dronepiloten om raad, mensen die er dag-in-dag-uit mee bezig zijn. Met deze dronetips maak je alvast minder veelvoorkomende fouten. 

Tip 12: kijk eens goed rond voor de vlucht

Eventjes aandachtig rondkijken voor de vlucht naar bomen, obstakels, hoogspanningskabels en je in ’t algemeen vertrouwd maken met het terrein, kan in panieksituaties het verschil maken tussen een hele drone veilig terug bij je krijgen of een crash. Voorkomen is beter dan genezen, en crashen is een dure grap.

Tip 11: respecteer de regels

Respecteer de wetgeving rond dronevliegen. Zie dat je alle wetgeving ‘in het algemeen’ kent, en de lokale wetgeving waar van toepassing. Zo hou je het luchtruim veilig voor alle Drone ACEs of andere personen/objecten waarmee je het luchtruim deelt. En was sharing niet gelijk aan caring? Fly safe!

Tip 10: verstop je niet

Vele mensen kennen drones niet, en dat levert vaak angst door onbegrip op. Wees aanwezig, toon jezelf spelend met je drone, en wees beleefd tegen politie als ze langskomen. Als je in je recht bent, leg het hen rustig uit. Als instanties of bezorgde toeschouwers echter aandringen op hun gelijk, luister kalm naar hen, ongeacht het feit of je de hier passende wet beter kent of niet. De dronecommunity moet nog aanvaard worden, en daar werken we allemaal hard aan…



Tip 9: in koud weer, hou je batterijen warm

Niet heet maken, da’s heel gevaarlijk, maar in winterperiode kan je best vliegen met batterijen op kamertemperatuur. Zo verzeker je maximale efficiëntie van je dronebatterijen. Respecteer dus de aangegeven optimale gebruiksomstandigheden van de batterij. Je batterij is vaak ook licht ontvlambaar en meestal LiPo, dus ken je materiaal is de boodschap.

Tip 8: laat je drone even ‘ademen’

Als je je telefoon, drone en controller opstart, gun ze even tijd. 20 Seconden, da’s al genoeg! Zo kunnen alle complexe processen in de drone goed opstarten en heeft je drone van meet af aan een correct kompas, IMU en GPS-locatie. Gebruik van een checklist is een handige manier om dit te garanderen, elke keer opnieuw.

Tip 7: houd beide controllersticks vast met duim en wijsvinger

Knijpen in de stickjes (“pinching method“), niet duimpjes op de controller leggen is de boodschap. Je stuurt hier een drone voor mooie luchtbeelden, je bent niet Call of Duty aan het spelen op je PS4. Voordeel: betere, nauwkeurige controle van je drone als je met een controller vliegt én dus silky smooth bewegingen met je drone.

Tip 6: doe zelf alles rustig

Rustig vliegen is de basis, vooral als je wil filmen. Traag vliegen geeft dat cinema-gevoeltje. Op vele drones heb je een speciale cinematic mode die bruuske bewegingen dempt. Gebruiken dus! Rustige bewegingen geven je ook de kans om na te denken, en zo blijf je in controle van je favoriete quadrocopter.

Tip 5: check twee keer of je wel aan het opnemen bent

Bij elke vlucht best twee keer kijken of je wel degelijk opneemt (als je dat wil en mag). Je mooie vlucht heeft immers geen waarde als je thuis moet vaststellen dat je niets opnam van je geplande filmmomenten. Als je drone trouwens over een SD-card beschikt, neem dan op naar die locatie, of nog beter, waar het kan, naar het interne geheugen van je drone. Dit geeft altijd betere beelden dan streamen naar je phone.

Tip 4: maak niet eeuwig hetzelfde type dronebeeld

Je kan op zoveel manieren filmen. Maak liever op 1 locatie 4 verschillende soorten beelden dan steeds hetzelfde parcours met hetzelfde type filmbeweging. Er zijn immers een hele resem aan filmbewegingen uitgevonden in de geschiedenis van de cinema, en daar is een reden voor. Zo vertel je een verhaal en maak je geen saaie drone-video-for-newbies. Achteraf kan je dan rustig de juiste beelden kiezen uit de bibliotheek van shots.

Tip 3: laat (achteraf) geen clips in je dronevideo zitten met een scheve horizon

Trek in je favoriete film-bewerkingsapp de horizon even recht. Een veel rustiger en professioneler beeld is het resultaat. Drones kunnen immers vaak ‘scheef’ filmen, ook al zou je drone over een gimbal beschikken, als ze hard tegen windstoten aan het vechten zijn tijdens de vlucht. Op een groot scherm achteraf echter, valt dit anders zo hard op, dus zeker het corrigeren waard!

Tip 2: maak je foto’s? gebruik het RAW-formaat

RAW-foto’s slaan meer gegevens op dan JPG-foto’s. Als je drone RAW ondersteunt en je gebruikt je drone als vliegend fototoestel, dan is dat de beste keuze. Professionele fotografen verkiezen immers ook op hun (dure) camera’s dit formaat, net omdat je zo de optie voor achteraf bewerken op basis van de echte data maximaal ter beschikking houdt.

Tip 1: amuseer jezelf!

Drones zijn leuke technische hebbedingetjes die fantastisch veel kunnen, maar vooral moet je er plezier aan hebben.Het is immers een ontspanning en niet puur inspanning. Geniet, leef en ik wens je alvast een extra leuke tijd buiten dankzij deze dronetips!



Meer tips in onze 'Drone School'

 

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden