Je hebt je drone al een tijdje. Enkel dat over water vliegen is toch iets… gevaarlijks. Hoe zorg je ervoor dat jouw drone geen duikboot wordt en gaat slapen bij de vissen?
Waarom is over water vliegen gevaarlijk?
Je zou denken: ik heb sensoren op mijn drone, ik weet hoe hoog mijn drone vliegt, over water scheren is niet gevaarlijk. Fout. De reden zit ‘m in hoe die sensoren werken en de logica in je drone. Onder op je drone zitten optische & infrarood-sensoren die meten om te ‘gokken’ hoe hoog je drone zit. Boven land lukt dat vrij aardig. Je drone meet, berekent en vliegt.
Maar een wateroppervlak is niet steeds hetzelfde: je hebt golfjes, weerspiegelingen, bewegingen allerhande en nooit twee keer hetzelfde. Je drone moet zoveel malen meer rekenwerk doen… en soms falen, met plots “automatisch landen” tot gevolg. Blub blub… Het is pas vanop een zekere hoogte dat het water er als “land” uitziet.
Hoe veilig over water vliegen met je drone: 7 toptips!
Tip 1: Stijg op naast het water
Als je opstijgt naast het water, is je homepoint ook even hoog als het wateroppervlak, en dan is jouw werk van de hoogte in het oog te houden zoveel makkelijker. Juiste cijfers = juiste reflexen in geval van nood. Zorg er ook voor dat je je scherm goed kan zien, in elke omstandigheid.
Tip 2: Doe de hover-test
Laat je drone opstijgen (met voldoende satellieten in zicht) boven je landingspad en laat ‘m even hoveren. Beweegt je drone wat links en rechts? Wijkt hij wat uit naar één kant zonder dat je de sticks aanraakt? (‘Drifting‘) Zo ja, direct terug landen, drone aan en uit zetten én alles opnieuw calibreren. Je wil immers énkel boven het water vliegen met een correct bestuurbare drone.
Tip 3: Start met vliegen tégen de wind in
Je start best met vliegen windopwaarts. Of beter: je zorgt ervoor dat, als je drone wil terugkeren naar je homepoint, hij windafwaarts kan vliegen. Immers, je wil niet dat bij een noodsituatie je drone zijn veilige thuishaven niet bereikt door extra batterijverlies van te knokken tegen de wind in…
Tip 4: 10 meter is de veilige(re) hoogte
10 meter AGL° is uit de praktijk gebleken voor vele drones dé hoogte te zijn waarbij water terug op landoppervlak lijkt. We hebben het hier natuurlijk niet over de zee, daar kan je nog meer onverwachts bijtellen door de grote golven natuurlijk, maar voor je lokale vijver zit je hier wel safe. Kijk wel éérst goed rond naar eventuele aanwezige watervogels: ook zij kunnen je raken bij plots opvliegen, zelfs op 10 meter hoogte.
Tip 5: Laag boven het water scheren? 3 meter is meer dan genoeg
3 meter is zowat je laagste hoogte dat je best vliegt. Eronder ga je de drone soms de landing willen inzetten, of heb je plots te weinig tijd om te reageren. Lager kan, maar weet dat je risico’s exponentieel stijgen. Een goede tip is om (in postproductie) in te zoomen op het water, zo lijk je lager (en sneller) te vliegen.
Tip 6: Wees sceptisch tegenover de aangegeven hoogte
Zegt je drone dat hij op X meter hoogte vliegt? Geloof ‘m niet als die boven water hangt. Wees sceptisch. Vaak hangt je drone lager, omdat door slecht meten en de neus naar beneden bij vooruit bewegen hij ‘langzaam daalt’. Ook de ondervonden neuswind draagt hier toe bij.
Hou VLOS, al was het maar om je drone niet te verliezen, en vlieg niet in sport modus. Je ogen die rechtstreeks kijken naar je drone zijn vaak de beste hoogtemeters ooit bij beheersbare snelheden.
Tip 7: Paniek? RTH is je beste vriend
Hou bij zulke vluchten 1 vinger altijd boven de Return To Home-knop. (“de pauze-knop”) Een korte druk en je drone stopt met eender welk raar manoeuvre dat hij aan het maken is.
Een lange druk op de knop roept je drone terug naar je vertrekpunt (RTH°) – Kijk daarom ook op voorhand of die functie correct ingesteld is alvorens te gaan vliegen. Lees meer hierover in Les 34: Signaal verloren? RTH!
Tevreden met de info op deze site?
Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?
Kom bij de leukste drone-familie van België!