Gemeentes mogen niet zomaar dronesregeltjes bij-verzinnen

(30/08/2023) ,We hadden er het al eerder over hier op onze website: hoewel we als sinds 31 december 2020 in een Europese Droneregelgevingsrealiteit leven, blijven sommige steden en gemeenten volhardend eigen regeltjes verzinnen. Zo ook Zottegem. Maar wie trekt aan het kortste eind?

 

Droneguide, de referentie

Droneguide 2021We kregen een mooie ervaring doorgestuurd van een bevriend dronepiloot. De regel is dat je droneguide volgt, en op basis daarvan heel de procedure volgt van wel/niet vliegen en toestemmingen aanvragen via het DAA-platform. Voor wie dit allemaal heel ingewikkeld lijkt, geen nood: het is het niet. Daartoe maakten we het FDR1 Drone Startportaal, wat je stap per stap begeleidt.

Vaak gaan wij als dronepiloten nog wat verder: zo licht je soms buren of belanghebbenden in, dat men niet plots verschiet van een overzoemende drone. Toch wensen heel wat steden (waaronder bijvoorbeeld op dit moment van schrijven nog Knokke) dat je de burgemeester inlicht van je dronevlucht. FDR1 kaartte dit echter al aan met dat bestuur en ze gingen het nakijken. Leuven is trouwens al een paar jaar in orde op ons aangeven.

 

Dronepilots for the win!

FOD Mobiliteit logoOndertussen maakten onze 2 piloten zich zorgen in Zottegem, waar ze eenzelfde zotte regel tegenkwamen, pardon the pun. Immers, deze zaken kunnen aanleiding geven tot GAS-boetes tot 350 euro…

De realiteit is echter ànders dan GAS-boete’tjes uitschrijven: wil een gemeente om een of andere reden wél een tijdelijk vliegverbod, dan hebben ze 1 mogelijkheid: een tijdelijke zone laten aanbrengen op Droneguide, net zoals Boom dit bijvoorbeeld deed tijdens Tomorrowland of zoals men doet tijdens de Ronde Van Vlaanderen, wat op alle begrip van dronepiloten kan rekenen.

De FOD Mobiliteit (DGLV) is hier heel formeel in:“Lokale besturen zijn niét bevoegd om bijkomende voorwaarden op te leggen aan dronepiloten (nvdr. die de regelgeving volgen). Dit bevestigt ook de Raad van State in haar arresten tegen politiereglementen in de Stad Gent. Zo worden die gemeenteraadsbesluiten dus nietig verklaard en dienen ze dus vernietigd te worden. De Raad van State doet dus wat ze moet doen: ze treedt de Europese Droneregelgeving bij, op landelijk niveau.

 

Meer weten?

Officiële referenties

FDR1 probeert met zorg alle bronnen na te trekken. Wat we hier in dit artikel “in mensentaal” vertellen, kan perfect gestaafd worden met de overeenkomstige juridisch geldende documenten. We voegen ze hier toe voor makkelijke referentie, vanuit publiek beschikbare bronnen:Eerdere artikels

Wat met dronewetgeving in lokale politiereglementen in België?

“Nederland op z’n smalst”: van droneplezier naar dronefrustratie

En verder…

Op ons forum: Verouderde politiereglementen wat betreft vliegen met een drone

Droneschool: Les 11: Veilig vliegen met Droneguide

 

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden