Waarom (g)een DJI Mini 2 kopen

Iédereen wil een DJI Mini 2, maar zou je toch beter een DJI Mavic Mini kopen? Waarom de DJI Mavic Mini of de “Mini 1” zoals sommigen ‘m noemen, op dit moment wél of niét de betere keuze is, leggen we je hier haarfijn uit.

Nieuwere versie: DJI Mini 4K

Update: recenter werd de DJI Mini 4K op de markt gebracht, eigenlijk een geüpgraded DJI Mini 2 (SE). Bekijk zeker deze ook als alternatief.

Ontdek de DJI Mini 4K >


Upgraden/Kopen of niet?

Stel, je ben een recreatieve dronepiloot en bezit al een DJI Mavic Mini, is het dan noodzakelijk om te upgraden naar de DJI Mini 2? Of als je nog géén drone hebt, en wil starten met de hobby, is de Mini 2 dan een must-have?

Om te starten hebben beide drones tal van voordelen, wat je in de afzonderlijke reviews kan lezen. We sommen kort even de highlights op, en daarna belichten we de verschillen.

De sterke punten van beide drones

Beide drones wegen minder dan 250 gram, waardoor ze enkel maar registratie van de piloot vereisen onder de Europese wetgeving voor gebruik in de A1-zone. Een héél groot pluspunt. Verder zijn beide drones handig transporteerbaar, maken ze mooie 12 megapixel foto’s, kunnen ze allebei tot wel 2.7K filmen, vliegen ze allebei bijna 30 minuten per batterij, en trotseren ze beiden wind tot 47 km/u. Beide drones beschikken nog niét over het befaamde CE C0-label, en zijn dus nog steeds “legacy drones”. Beide drones beschikken ook niét over een obstakel-ontwijkfunctie of een “follow me”-functie.

Grootste verschil zit ‘m in

  • De Mini 2-camera die 4K kan filmen en foto’s in RAW-formaat kan maken
  • De Ocusync 2.0-verbinding tussen drone & controller en de daarbij horende afstand dat de Mini 2 kan afleggen
  • De Mavic Air 2-controller van de Mini 2
  • De LiPo-batterijen van de Mini 2
  • De stevigere bouw van de Mini 2

… maar zijn deze voordelen van de Mini 2 wel échte voordelen die een groot verschil maken voor de hobbyist? We bekijken het even stap per stap.

Verschillen vergelijken

Filmen in 4K en RAW-foto’s

4K is het toverwoord!

De DJI Mini 2 beschikt over dezelfde 1/2,3″ CMOS-sensor als DJI Mavic Mini. Toch kan de nieuweling er meer truukjes mee dan zijn voorganger.

Omdat mogelijk de krachtigere hardware erachter beter kan rekenen, kan de info op deze chip 4K filmen aan, tot 30 FPS, waar het oudere broertje het moet stellen met “maar” 2.7K tot 30FPS. Beiden kunnen echter lagere resoluties makkelijk aan (zoals 1080p, “HD” zoals je TV) tot wel 60 frames per seconde wat botergladde filmpjes oplevert. Ook de bitrate van de Mini 2 is hoger: 100 Mbps in plaats van 40 Mbps. Heel eenvoudig dus meer informatie per tijdseenheid die naar je opname doorvloeit.

Je moet jezelf de vraag stellen: ga ik veel in 4K filmen? Grote bestanden, veel detail, maar ben ik er iets mee? Immers als je filmpjes gaat monteren moét héél je montageflow en -hardware ook 4K ondersteunen en gebruiken. Anders is het gewoon weggegooid. Vaak is 1080p met een hogere FPS veel meer waard dan die extra resolutie-bump, zeker als je “maar” je filmpjes voor thuis gebruikt of voor je YouTube-kanaal.

RAW-fotografie!

Met opslag in een RAW-formaat laat de Mini 2 je meer toe de foto achteraf bij te werken dan zijn voorganger. Immers, alle lichtdata enz. wordt mooi bewaard. Je zou plots een heel groot verschil verwachten. Toch, het CMOS-sensortje is nog altijd dit van de ‘Mini 1’, dus zoveel verschil is er niet. Ja, je beelden kunnen mooier worden, maar dan mag je al goed vliegen op een mooie dag en niet met tegenlicht om hiervan te kunnen profiteren. Voor een niet-professioneel fotograaf is een 12-megapixel-jpg al genoeg. Goeie evolutie, maar mogelijk een krachtigere sensor nodig voor echt verschil.

Je moet jezelf de vraag stellen: bewerkte ik al voor ik een drone wou kopen foto’s op m’n computer in RAW-formaat? Is het antwoord hier “neen” op, dan is de DJI Mavic Mini voldoende. 

Kilometers ver weg vliegen!

Met de nieuwe DJI Mini 2 kan je, dankzij Ocusync 2.0, een veel beter verbindingsprotocol dan de Mini 1’s ‘verbeterde WiFi’, veel verder vliegen. Waar de topafstand van de DJI Mavic Mini 2 à 4 kilometer (!) was is die van de DJI Mini 2 6 à 10 kilometer.

Daarvoor steunt de Mini 2 ook op een grotere controller om de drone te besturen waar als pluspunt voor sommigen de smartphone bovenaan gemonteerd wordt, in plaats van onderaan.

Allemaal mooi op papier, maar heb je daar iets aan? Eerst en vooral, volgens de Europese Wetgeving moet je altijd als recreationele piloot VLOS blijven vliegen, dit wil zeggen dat je met het blote oog, zonder hulpmiddelen je drone moet kunnen blijven zien voor de veiligheid te garanderen. Wie hier in België zijn drone 500 meter ver weg nog altijd mooi kan zien, moet volgens mij nog geboren worden. Het is dus een non-issue.

Als je beide drones trouwens in wat wind en in sportmodus loslaat om ver weg te vliegen, kan je ongeveer 20 minuten beperkter in de lucht blijven. Je overtreedt de wet én je hebt geen obstakel-ontwijkfunctie. Je bent dus aangewezen op de beperkte hoek die je op je schermpje ziet en je vliegkunsten. Zo raak je dus, onder ideale omstandigheden 6 of 7 kilometer ver, want je moet natuurlijk nog terug kunnen vliegen. Je kan dus kiezen tussen niveau “waaghals” of “extra-waaghals”. Geen groot verschil en geen argument.

Je moet jezelf de vraag stellen: als ik VLOS blijf vliegen, is de (iets) stabielere Ocusync 2.0 zijn geld waard? Op kleine afstanden maken tussenliggende stoorzenders (bomen enz.) immers dan het verschil uit. Indien je houdt van mooi op 30 meter hoogte filmpjes te maken boven je in een straal van 250 meter, is er eigenlijk geen verschil…

Beter gebouwd!?!

De DJI Mini 2 is inderdaad wat steviger gebouwd. En dat is nu wél een heel sterk punt. Zo heeft hij overal plastic onderdelen waar bij de DJI Mavic Mini er foam op de achterkant van de armen zit, heeft de Mini 2 wel degelijk LiPo-batterijen in plaats van Lithium-Ion, en zijn de props iets steviger én hebben we een stevigere RC. Mini 2 dus?

De Mini 2 heeft inderdaad een stevigere body, straffere motors om de hogere windsnelheden aan te kunnen. Ook daarom heeft hij LiPo nodig, Lithium Ion kan immers geen “stroompieken” aan bij die windsnelheden van ‘maar 10 km/u meer”. De props zijn ook steviger voor die windsnelheiden.

Je moet jezelf afvragen: ga ik in hogere windsnelheden vliegen? Zo ja is de Mini 2 mogelijk beter, maar het is en blijft een kleine en lichte minidrone. Je kan ook opteren om de wind in het oog te houden met een app. Wil je vaak aan zee vliegen of bij die omstandigheden, overweeg je mogelijk best een zwaardere drone zoals de Mavic Air 2.  

DJI Mini 2 Fly More >

 

 

Extra: Litchi App

Op dit moment heeft DJI  de SDK van de DJI Mini 2  vrijgegeven. Zo kunnen 3rd party-apps zoals de Litchi app de Mavic Mini en de DJI Mini 2 besturen. Je Mini 1 of 2 kan dus al werken met gefocuste attentie op een voorwerp, met FPV. Weer wat kunstjes extra!



Conclusie

Al naargelang je antwoorden op bovenstaande vragen of je écht wel dat kleine extra verschil nodig hebt, kom je bij de juiste drone uit. Vaak zal de DJI Mavic Mini het antwoord zijn op je vraag, zeker als je kijkt naar de lagere prijs van dit nu ‘oudere’ toestelletje wat bij promoties allerhande zeker in de “fly more combo” een hele goeie deal gaat zijn en blijven. Toch, de support sterft uit en dan is de Mini 2 wel de beste keuze… en dat is een (heel) overtuigend argument…

DJI Mini 2 Fly More >

 

Mogelijk is het wachten op de DJI Mini om de verschillen zoals CE C0-label, obstakelontwijking en deftige 4K te verkrijgen in deze sub-250 gram-vorm die zo aantrekkelijk is, maar eens het zover is blijft de Mini 2 wél de deal der deals. De Mini 3 gaat immers wéér (veel) duurder zijn…

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden