Waarom ik GEEN DJI Mini 3 Pro koop.

(21/07/2022) DJI lanceerde met veel trots de Mini 3 Pro. Een mooie sub-250 gram DJI-drone die ook nog eens obstakeldetectie aan boord heeft. Een wondertje. En toch ga ik géén Mini 3 Pro kopen… waarom? 

DJI Mini 3 Pro met RC-N1Voor je denkt dat dit een “anti-DJI-Mini-3-Pro-opiniestuk” is, eventjes iets héél duidelijk maken: de DJI Mini 3 Pro is een parel van een drone, die we je zeker kunnen aanraden, al was het maar voor minder kabeltjes rondom je en gebruiksgemak met de nieuwe DJI RC als controller. Verder heb je de extra veiligheid van obstakelsensoren, en voor de Insta-fans een portraitmodus om te filmen. Twijfel? Niet nodig. Gewoon kopen als dit je ding is!

Alles over de DJI Mini 3 Pro

 

 

Even kennismaken

Steven

Sta me toe me even te introduceren: ik ben Steven, een amateur-dronepiloot, mooi geregistreerd en met een A1/A3-certificaat achter de kiezen. Zelf vlieg ik nu met een DJI Mini 2, en hou van filmen met deze drone waarmee ik dan YouTube-video’s maak. Soms geniet ik van de FPV-ervaring met deze Mini 2, weliswaar minder adembenemend dan de ‘echte FPV-hobby’.  Het geeft een echt gevoel van vrijheid. Foto’s nemen doe ik niet zo vaak, niet zo echt m’n ding, maar ik weet dat het kan. Die Mini 2 sleur ik echt o-v-e-r-a-l mee naar toe, en past naadloos met z’n case in m’n fietstas of backpack.” 

Alles over de DJI Mini 2

 

En al die voordelen van de DJI Mini 3 Pro dan?

Toen de Mini 3 uitkwam, kreeg je een waslijst aan voordelen, waarvan enkele opmerkelijke. Maar wat betekenen die voor mij?

 • “De DJI Mini 3 Pro heeft Ocusync 3.0 en kan tot wel 12km ver.” – ‘Joepie’ met enig sarcasme: verschillende testen geven een even goede signaalpenetratie, en met een VLOS-verplichting kan ik toch maar 500m ver. Ik merk dus geen verschil.
 • 4K 8K logo“Filmen met een resolutie van 4K/60fps” – omdat ik in de praktijk filmpjes maak voor YouTube is heel die 4K voor mij niet zo enorm belangrijk. De Mini 2 kan ook 4K aan, met 30fps, maar mijn geliefd formaat is 1080p/60fps: zalig leuke kwaliteit en niet te grote bestanden om te moeten bewerken. Ik merk dus geen verschil.
 • “Foto’s nemen met een resolutie van 48MP en RAW” – De DJI Mini 2 kan 12MP foto’s maken. RAW gebruik ik als amateur zelden. Ik ben geen fotograaf, en voor mijn huis/tuin/keuken-gebruik en website-maken merk ik dus geen verschil.
 • voorkant DJI Mini 3“De DJI Mini 3 Pro beschikt over een portret-modus om te filmen.” – Stories maken is niet voor mij weggelegd. Grote fan trouwens van 16:9 of 2.21:1 qua resoluties. Al dat verticale is voor Instafamous people en TikTokkers. Ik merk dus geen verschil.
 • “De DJI Mini 3 Pro heeft obstakeldetectie.” – Allemaal goed en wel, maar de 3 heeft dan weer geen zijwaartse obstakeldetectie. Nog altijd veilig vliegen dus. Met de Mini 2 kan ik ook tracking doen als ik wil.
 • “De DJI Mini 3 Pro maakt betere nachtbeelden.” – Klopt, en waar. Het verschil is opmerkelijk zelfs. Toch, ik vlieg zelden ’s nachts, en meestal ben ik buiten op zonnige dagen. Ook al heeft de 3 hier een knap voordeel met de betere sensor, voor mij heeft dit weinig impact.
 • “Dankzij de grotere batterij kan de Mini 3 langer vliegen.” – Niet noodzakelijk. De Mini 3 Pro heeft ook meer elektronica aan boord, o.a. de obstakelsensoren. Die verbruiken (veel) energie. Mogelijk komt de Mini 2 met z’n gewone batterij positiever uit de vergelijkende testen, maar dus bijna hetzelfde. Ik merk dus geen verschil.
 • “De DJI Mini 3 Pro is the latest & greatest.” – Dat klopt. Deze drone zal ook langer door DJI ondersteund worden dan de nu ‘oude’ DJI Mini 2. Maar in de volgende 2 jaren gaat dit nog lukken, en wie weet wat er in 2023 weer uitkomt…

 

Heeft de Mini 3 ook nadelen dan t.o.v. de Mini 2?

Laat ons hier eerlijk in zijn: echte nadelen heeft die nieuwe DJI Mini 3 Pro niet, buiten de schaarse beschikbaarheid voor wie ‘m wil bestellen. Je moet er snel bij zijn tijdens de lanceerperiode. Wat ik merk, is meer subjectief, soms maar tijdelijk en gebaseerd op m’n eigen noden.

 • Elke nieuwe drone heeft kinderziektes, dus ook de Mini 3. Ook al pusht DJI elke week nieuwe updates uit via DJI Fly voor de ondersteuning van de DJI Mini 3 Pro, de drone heeft -zoals elke nieuw gelanceerde drone- last van wat kinderziektes de eerste paar maanden. Met m’n vertrouwde (oude) Mini 2 heb ik hier weinig last van.
 • 3rd parties hebben nog geen toegang tot de SDK van de Mini 3 Pro. Met toegang tot de SDK kunnen andere bedrijven ook stuursoftware maken voor je drone. Het bekendste hiervan is wat Maven en Litchi doen voor bijvoorbeeld oudere Mini’s en de Air 2S. Tal van voordelen, mits juist gebruikt door deze DJI Fly-alternatieven.

FDR1 ChallengeIk hou van filmpjes maken met m’n Mini 2, maar ook met soms doelloos eens rondzweven met een cheap VR-bril op en Litchi als FPV-motor op m’n drone. Zo zie ik door de ogen van m’n drone de wereld even als een vogel. Fun fact: als ik m’n hoofd naar beneden beweeg, kijkt de drone ook… naar beneden! Heerlijk. Even ontspannen op een andere manier. Een van de vele voordelen dat de Mini 2 al via SDK vrijgegeven werd aan de buitenwereld. Voor een nieuwe drone is dat meestal zo ’n 1,5 jaar wachten. Spijtig. Trouwens, voor wie twijfelt: FPV ervaren kan ook met een ‘oude’ DJI Mavic Mini of zelfs een DJI Ryze Tello. Kijk zelf maar…” 

© Alle rechten voorbehouden aan de YouTube-kanaaleigenaar van het getoonde filmpje

 • Tot slot is er nog iets: de prijs van de DJI Mini 3 Pro. Als ik de DJI Mini 2 Fly More Combo vergelijk met de DJI Mini 3 Pro & Fly More Kit vergelijk, kan ‘k 2 Mini 2’s kopen voor de prijs van 1 Mini 3-equivalent. Daarvoor kan ik al eens een drone tegen een boom vliegen (wat ik al gedaan heb trouwens met m’n vorige Mavic Mini 1) Natuurlijk kan jouw situatie compléét verschillend zijn en is de Mini 3 Pro écht iets voor jou. Het is maar hoe je het bekijkt.

Heb je nog geen drone?

Dan is de DJI Mini 2 zéker iets voor jou. We raden de Fly More Combo aan, met extra batterijen en vooral de charging hub. Er zit ook nog een tasje bij waarmee je kan starten en reserve-onderdelen.

DJI Mini 2 kopen >>


Extra’s die ik aanraad om vliegen met de DJI Mini 2 aangenamer te maken

Met al het geld dat je uitspaart door géén DJI Mini 3 Pro te kopen, kan je wat leuke goedkope extra’s aanschaffen die je én je dronevluchten fijner maken en je drone beschermen. Telkens een paar tientallen euro’s en fun verzekerd.

 • Koop een lanceer-/landingsplatform. Alle kleine techniek in je drone gaat je zo dankbaar zijn. Geen gimbal-falen, geen kapotte propellers elke zoveel tijd door grasmaaien.
Launch pad kopen >>

 

VR-Bril kopen >>

 

 • Koop een case om je Mini 2 veilig in te transporteren. Zelf past deze case héél makkelijk in elke fietstas of rugzak, met maximale bescherming voor je fragiele, kleine drone.
Case voor je Mini 2 kopen >>

 

Fijn vliegen!

Steven

 

Tevreden met de info op deze site?

Fijn! Veel droneplezier! Wist je dat je gratis lid kan worden van FDR1 en zo toegang kan krijgen tot extra verborgen & handige informatie?

Kom bij de leukste drone-familie van België!

Meer weten over lid worden