Impact voor dronevluchten (VFR) door coronacrisis

Ten gevolge van de crisis t.g.v. het coronavirus stellen we vast dat het Belgisch luchtruim (VFR), ook voor drones met commerciële (en recreationele?) vluchtdoeleinden, op dit moment rood kleurt. Vliegen is dus verboden in vele delen.

Voor recreatieve vluchten met drones, mits respect voor de heersende vastgelegde wettelijke voorwaarden, is er nog wel ruimte waar het mag en kan als we de kaart bekijken. De berichtgeving is echter op zijn minst verwarrend.

Controleer echter voor elke vlucht zeker het luchtruim via de Droneguide App, en raadpleeg https://map.droneguide.be tot deze crisis bedwongen is. Hieronder volgen we de situatie op dag per dag.

Stay safe en geef altijd voorrang aan de hulpdiensten, ongeacht of je mag vliegen of niet, en respecteer allé regels.

(ter illustratie: situatie 18/03/2020)

Update informatie 19/03/2020

From:19 MAR 20 17:29 Till:05 APR 20 11:00 EST
Text:BELGIAN AIRSPACE: REMOTELY PILOTED AIRCRAFT SYSTEMS (RPAS) FLT IN CONTROLLED AIRSPACE, TRAINING FLT AND EXAMINATION FLT PROHIBITED, EXC MEDICAL, POLICE, SAR, STATE, MIL, TECHNICAL INSPECTION FLT AND FLT TO ASSURE FUNCTIONING OF THE STATEAls we dit nalezen is bij deze ook het recreationeel verkeer aan banden gelegd. Je mag dus niet vliegen in het gecontroleerd luchtruim. (maar dit mogen we als recreationeel piloot sowieso niet onder de huidige wetgeving) Bij gevolg: enkel het ongecontroleerde luchtruim (type G) is toegelaten. Droneguide geeft nog altijd toestemming om op te stijgen in deze gebieden. – Informeer je voor elke vlucht, deze info evolueert constant!