Les 41: de ultieme 5 dronegadgets voor vliegen in de winter

Winter. Na de zomer een héél mooi seizoen om met je drone de mooiste beelden te schieten van o.a. wijdse sneeuwlandschappen. Toch is het met je drone in de winter extra opletten geblazen, maar deze tips gaan je veel vooruithelpen… en alles weer wat veiliger maken.  

 

Gadget 1: de ideale weerapp: UAV Forecast

Je drone mag wettelijk enkel vliegen volgens de ‘operatieinstructies van de fabrikant’. Deze vind je in de handleiding of op de site van de fabrikant. Zo mag de DJI Mini 2 bijvoorbeeld enkel vliegen tussen de 0° en de 40° Celsius. Op dat moment hou je best een oogje op de temperatuur. Ook kan in de winter het weer snel omslaan of je verrassen. Daarom check je best vlak voor je vertrekt en vlak voor je vlucht best nog even alle weerparameters, op alle vlieghoogtes. Een handige app hiervoor is UAV forecast, gratis bij standaard gebruik en heel handig. Beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Prijs: gratis


Gadget 2: batterijen warmhouden met handwarmers

De grootste vijand van de batterijen van je drone is koude. LiPo-batterijen & Lithiumbatterijen hebben immers een minimale temperatuur nodig om optimaal te kunnen functioneren. Bij koude ‘stroomt de energie niet zo goed’ in de cellen en kan de batterij soms zelfs maar 50%(!) van haar capaciteit leveren, ook al is ze volledig opgeladen. Ook kan bij extreme koude een batterij plots falen met stroom door te geven, vooral bij piekbelastingen (bijv. Sportmodus op je drone).

Een handig truukje is wegwerp handwarmers te kopen, dit in een vaatdoek te draaien en dit in een tas te bij je batterijen leggen. Dankzij de vaatdoek raken je batterijen nooit de handwarmer die tot 10 uur lang 50° Celsius kan produceren. Het is een goedkoop werkend alternatief voor de dure batterijwarmers voor hoogprofessionele drones. Ook handig om je eigen handen even op te warmen, vooral als je fijne controllerbewegingen wil maken met je sticks.

Prijs: maar 1,5 à 2,- per handwarmer

10 handwarmers kopen >>

 

Gadget 3: perfecte controle dankzij waterdichte touchscreen handschoenen

Je bent tijdens je vlucht veel bezig met microbewegingen op je RC of op je smartphone als link naar de camera op je drone. Op dat moment zijn verkleumde handen het laatste wat je wenst. Je kan je handen wel altijd tussen vluchten door warmen aan onze aanbevolen handwarmers, maar constant -tijdens de vlucht- optimale omstandigheden is meer dan wenselijk. Ook wil je niet altijd handschoenen-aan handschoenen-uit hoeven te doen om iets aan te passen op je smartphone.

Deze hoogwaardige handschoenen laten het bedienen op je smartphone toe, zijn waterdicht, dun en comfortabel (en stylish). Zo zijn je handen alvast afgeschermd van het gure weer, of kan je snel je drone redden uit een noodlanding in losse sneeuw zonder daarna met natte handen te zitten.

Prijs: ong. 30,-

Touchscreen handschoenen kopen >>

 

Gadget 4: zichtbaar in guur weer dankzij een strobe licht

Winterdagen zijn korte dagen. Daglicht is dus een luxe. Dan heb je graag dat voor jezelf én ander vliegverkeer je drone optimaal zichtbaar is, ook in guur weer of bij nachtvluchten in de heldere winterlucht. Een drone strobe licht of een “anti-collision strobe light” is dan ook het antwoord.

Verder is een groene strobe sowieso vanaf 01/07/2022 een verplichting bij nachtvluchten.

Je kan voor duurdere grotere strobes gaan zoals die van LumeCube, maar ook voor iets kleinere maar ook hoogwaardige, zoals die van Ulanzi.

Prijs: ong. 20,-

Meer over strobe lights

 

Gadget 5: je drone sneeuwvrij houden met een landing pad

Drone landingsplatform met Mavic Pro eropJe drone heeft een grote vijand: vocht. We hebben in onze les 29 heel wat tips voor vliegen in deze gure sneeuwomstandigheden, maar het beste wat je doet is contact met sneeuw en water vermijden. Een lanceerplatform of landing pad is daarom geen luxe, maar een noodzaak.

Je combineert heel wat voordelen: allereerst heb je een sneeuwvrije zone waar je makkelijk kan van opstijgen of vlug kan op landen zonder acrobatentoeren, maar ook heb je vanuit de lucht een héél duidelijk fel herkenningspunt waar je landingspunt is als je op de dronecamera kijkt via je smartphone. Ook geef je aan voorbijgangers onbewust aan dat ze die zone moeten vermijden, altijd handig meegenomen.

Prijs: ong. 20,- 

Drone Landing Pad kopen >>

 

Veel vliegplezier en mooie beelden van winterlandschappen! 

 

 

Bonus: je drone snél terugvinden met AirTag (of alternatieven)

We zouden FDR1 niet zijn mochten we niet nog een extraatje hebben. Ook hier is dit van toepassing. Immers, de grootste vijanden van je drone, in een vers sneeuwlandschap, is vocht, vocht en vocht. Gezien de lage temperaturen kunnen je dronebatterijen het tijdens je vlucht plots begeven en valt je drone stroomloos uit de lucht, hopelijk in een pak zachte sneeuw. Hoe dàn je drone vinden?

Natuurlijk wil je daar zo snel mogelijk bijzijn om schade te voorkomen. Bevestig voor je vlucht een AirTag op je drone, dan kan je deze via een kaartje of zelfs kompas-met-pijl op je smartphone al heel snel terugvinden. Superhandig als deze zich in dikke sneeuw boorde of ergens in een takkenkluwen van struikgewas met smeltende sneeuw terechtkwam. Zo verminder je de zoektijd aanzienlijk en kan hopelijk minder vocht je drone binnensijpelen.

Apple AirTag (en alternatieven)